ПРЕГЛЕДИ

ДКЦ Авис Медика

Вторник

14 – 17 ч.

Сряда

14 – 17 ч.

Четвъртък

10 – 12 ч.

064/ 90 90 90

064/ 90 90 91

ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ

МБАЛ Авис Медика

Понеделник

08 – 13 ч.

Вторник

08 – 13 ч.

Сряда

08 – 13 ч.

Четвъртък

14 – 17 ч.

Петък

08 – 14 ч.

064/ 90 90 92

064/ 90 90 93

Д-р Халваджиян , какво представлява иновативната системата Ригенера?

Ригенера е иновативна технология на италианската фирма HumanBrainWave за регенерация на тъкани. От дълго време се знае за регенеративните клетки (стволови, мезенхимни стволови и прогениторни клетки) в нашето тяло и отдавна учени търсят ефективни методи тяхното за извличане.

Системата Ригенера е нов и ефективен метод за изолиране на тези клетки, тъй като запазват тяхната жизненост над 95%. Те се извличат заедно със средата, в която се развиват и растежните фактори, така че се получава суспензия, микс от клетки, която се нарича микро-присадка.

С какво тази система е по-добра от другите, които са на пазара?

В днешно време се използват системи за извличането на мезенхимни стволови клетки от мастна тъкан и на лекарите им е известно за регенеративните способности на тази тъкан, но италианския професор Антонио Грациано, доказва с 10-годишен труд ефикасността на системата Ригенера и различния подход.

Той изследва различни тъкани като източници на регенеративни клетки и доказва, че като процентно съотношение те се намират в областта на кожата на главата. Така започват експерименти за възстановяване на трудно зарастващи рани и ефектът е поразителен. Клетките се извличат бързо и в по-голямо количество от тези в мастната тъкан. Те се запазват жизнени, защото не са извлечени ензимно, а механично, основавайки се на факта, че регенеративните клетки са с по-малки размери от зрелите.

Както проф. Грациано обича да се изразява, заселваме обезлюдено село с тийнейджъри от съседния град, а не с бебета от друг континент, които след като пораснат ще установят, че не са от това място и могат да напуснат/отпаднат. Освен това ще трябва да отглеждаме бебетата по-дълго време. Тийнейджърите бързо се превръщат във възрастни. Интеграцията на тийнейджърите (в случая клетките) е бърза и ефективна.

А какво е приложението на технологията Ригенера в ортопедията?

Основавайки се на неоспорими факти, че хрущяла на ушната мида е покрит отвън от съединителнотъканна обвивка, наречена надхрущялница (perichondrium). Тя се състои от два слоя – повърхностен и дълбок. Дълбокият слой на надхрущялницата се изгражда от клетки, които имат способността да отделят около себе си основно хрущялно вещество, бързо да се размножават и чрез последователни промени да се превръщат в хрущялни клетки. Надхрущялницата е богата на кръвоносни съдове, чрез които се осигурява изхранването на хрущяла.

Проф. Грациано и неговият екип успяват технически да извлекат, чрез системата Ригенера тези специални, регенериращи хрущяла клетки, заедно с микс от други, които възстановятат кръвоносни съдове в среда, която осигурява тяхното хранене и растежни фактори, осигуряващи деленето им. Тези нови клетки допълнително действат като „радиосигнал“ и активират зрелите да синтезират хрущялно вещество. По такъв механизъм този микс микро-присадка се използва за възстановяване на хрущял при артрози като еднократна вътреставна инжекция.

Какво представлява самата процедура?

Под локална анестезия, лекарят взема малко парче хрущял от ухото (хрущял от ушната мида около 4 mm²).

Получените парчета хрущял се поставят в специалния контейнер на Ригенера (клас I, CE и FDA одобрено медицинско изделие, стерилно, за еднократна употреба) и започва процеса на раздробяване.

След кратко време на клетъчна дезагрегация (1-5 минути, зависи от количеството тъкан) получената микро-присадка е готова за приложение чрез инжектиране в болното коляно.

Колко време отнема на специалиста тази процедура?

Цялата процедура се извършва по време на едно посещение и отнема между 30 и 60 минути.

В какви условия се извършва процедурата?

Интервенцията не изисква хоспитализиране и болният може да се прибере веднага след процедурата. Процедурата може да се извърши амбулаторно в стерилни условия.

Има ли странични ефекти, които могат да възникнат?

Ако се спазват изискванията за стерилност, самата технология няма странични ефекти, защото се използват собствени клетки и тялото ги приема без отхвърляне.

При всички случаи ли можем да очакваме ефект?

Естествено пациентът трябва да е много точно диагностициран, тъй като процесът е ефективен до 3 степен на артроза. При други случаи може само да се очаква намаляване на болката, тъй като в суспензията микро-присадка има клетки, които потискат възпалението.

Каква е разликата между микроприсадките и плазмотерапията и има ли предимства Ригенера?

На първо място разликата е, че плазмата е кръвен дериват и се изискват специални условия за обработка на кръв, взема се много малко количество собствена тъкан. Плазмата не е тъканно-специфична и няма доказателства за тъканна регенерация. Не на последно място, манипулациите се повтарят, при Ригенера е еднократна и има доказателства за възстановяване на хрущялната тъкан.

Какво се случва с пациента след извършване на процедурата?

Около 24 часа след приложението на микро-присадката, болните съобщават за отшумяване на болката, но те трябва да избягват големи натоварвания на колянната става (като ски и други активни спортове) до към 6-ия месец след процедурата, когато се очаква възстановяване на хрущяла. Ежедневните движения са възможни след втория ден.

Споделете Вашият опит със системата Ригенера?

В болница “Авис Медика” прилгаме метода от 6 месеца след преминал курс на обучение по прилагането в Торино . Пациентите които преминават са диагностицирани с артроза на колянна и тазобедрена стави. Бързото клиничното повлияване на пациентите ни дават основание да мислим , че това е процедурата на избор преди пристъпване към хирургично третиране на патологията , а именно – тазобедрено и колянно ендопротезиране

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Share
Tagged in

Други новини за ортопедията

В МБАЛ „Авис Медика“ прилагат иновативен метод за регенериране на увредени тъкани чрез метода на микро-присадките

Ригенера е иновативна технология на италианската фирма HumanBrainWave за регенерация на тъкани. От дълго време се знае за регенеративните клетки (стволови, мезенхимни стволови и прогениторни клетки) в нашето тяло и отдавна учени търсят ефективни методи тяхното за извличане.

Share
В МБАЛ „Авис Медика” използваха нов за страната тазобедрен имплант

Екип от МБАЛ „Авис Медика“ – Плевен, с ръководител д-р Роберт Халваджиян заедно с един от водещите швейцарски хирурзи – д-р Доминик Босон, е извършил две оперативни интервенции за тотална смяна на тазобедрена става, при които е използвано новото за България анатомично късо стебло – Optimys, позволяващо миниинвазивна техника и високо ниво на костно съхраняване, което е силно индикирано при млади и активни пациенти.

Share
Защита на дисертционния труд на д-р Р. Халваджиян

НА 16 СЕПТЕМВРИ 2016 ГОДИНА ВЪВ ВОЕННО МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ - СОФИЯ СЕ СЪСТОЯ ПУБЛИЧНАТА ЗАЩИТА НА ДИСЕРТЦИОННИЯ ТРУД НА Д-Р ХАЛВАДЖИЯН НА ТЕМА" СРАВНИТЕЛНА ОЦЕНКА ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА АНАТОМИЧНАТА И ТРАНСТИБИАЛНА ТЕХНИКА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ПРЕДНА КРЪСТНА ВРЪЗКА"

Share
Известният специалист проф. Рене Вердонк за пръв път оперира в България

Той пристигна в Плевен по покана на д-р Роберт Халваджиян, с който извършиха иновативна трансплантация на менискус в МБАЛ „Авис Медика”.

Share
Умението да лекуваш – Интервю за списание Vagabond

Плевенската клиника "Авис Медика" е едно от най-удачните места в България, където да потърсите помощ – завеждащият на ортопедичното й звено е Д-Р РОБЕРТ ХАЛВАДЖИЯН, специалист с богат опит, натрупан в България, Европа, САЩ, Япония, и председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология.

Share
X-та конференция на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология 14 АПРИЛ 2016 Г.

Конференцията бе организирана от председателя на БААСТ – водещият специалист в артроскопска хирургия на опорно-двигателния апарат, спортната травматология и патологията на колянната става д-р Роберт Халваджиян.

Share
Pyrgo Meda photos U.S. Embassy Sofia 4

НА 21 ОКТОМВРИ 2015 Г. В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА ПОД ПАТРОНАЖА НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО АРТРОСКОПИЯ И СПОРТНА ТРАВМАТОЛОГИЯ.ФИРМА PYRRCO MEDA ( В ЛИЦЕТО НА Д-Р РАДОСЛАВ КУНОВСКИ ) ПРЕДСТАВИ ПРОДУКТИТЕ НА ВОДЕЩИ АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ – ARTHROSURFACE,PARCUS И ОRTEQ.

Share
Първа награда XXI ортопедични дни Трявна 2015

НА ПРОВЕДЕНИТЕ ТРАДИЦИОННИ XXI ОРТОПЕДИЧНИ ДНИ В ГР.ТРЯВНА 2015 ПРИЗ ЗА НАЙ-ДОБРА ПРЕЗЕНТАЦИЯ ПОЛУЧИ „ АНАТОМИЧНА РЕКОНСТРУКЦИЯ И БИОЛОГИЧНА ФИКСАЦИЯ НА ПРЕДНА КРЪСТНА ВРЪЗКА „ ПРЕДСТАВЕНА ОТ ЕКИП Д-Р ХАЛВАДЖИЯН,Д-Р БОРИСОВ И Д-Р ЕВТИМОВ.

Share
Professional training of foreign doctors in the OBV Interview

In Valdoltra Orthopaedic Hospital was recently hosted in the professional education of the President of the Bulgarian Association of Arthroscopy and Sports Traumatology. Training was conducted with a focus on the reconstruction of the anterolateral ligament, posterior cruciate ligament, posterolateral complex, different ACL reconstruction surgery and shoulder. By dr. Robert Halvadjianom was on completion of education conducted a short interview.

Share
Форум на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология

Организатор на събитието беше д-р Роберт Халваджиян, началник отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ „Авис Медика”- Плевен. Повече за форума – от инициатора и лекторите на събитието: Д-р Халваджиян.

Share
5 BSSAST congress in Sofia, Bulgaria

The 5th Balkan Arthroscopy, Sports Traumatology and Knee Surgery Congress took place in Sofia, Bulgaria on 10-12 October 2014. Organisers led by Balkan Congress and Bulgarian Arthroscopy, Sports Surgery and Trauma (BSSAST) Chairman Dr Robert Halvadjian invited many ESSKA members to be involved as faculties in several sessions, showing the tremendous amount of respect that organisers have for ESSKA.

Share
V-ти Балкански конгрес по артроскопия, спортна травматология и колянна хирургия

Събитието се проведе паралелно с IX-тия Конгрес на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология от 10-12 октомври 2014-та година. Водещи специалисти от страната и чужбина представиха своя опит и постижения в артроскопията и спортната травматология. За пръв път в страната се организира събитие под патронажа на Европейската асоциация по артроскопия, спортна травматология и колянна травматология (ESSKA).

Share
Първият за страната курс по колянна и раменна артроскопия се проведе в Плевен

От 21 до 23 март Медицински университет – Плевен бе домакин на първия за България курс по колянна и раменна артроскопия с международно участие. Той се проведе в Телекомуникационния ендоскопски център под ръководството на д-р Роберт Халваджиян, председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология.

Share
Висш пилотаж в ортопедичната хирургия демонстрират в Плевен

Две демонстрационни операции за смяна на изкуствена колянна става ще бъдат извършени на 31-ви юли и 1-ви август в МБАЛ Авис-Медика – Плевен. Операциите ще направят от д-р Роберт Халваджиян и словенският консултант – д-р Даниел Бешич.

Share
Раменна артроскопия

Доскоро раменната става се нареждаше на второ място след колянната по честота на извършваните артроскопски процедури. Развитието на артроскопията, разбирането на патобиомеханиката на раменната патология и навлизането на пазара на все нови импланти разширяват индикациите за прилагане на миниинвазивната хирургия на ниво раменна става.

Share
Сонография и увреда на ротаторния маншон

Интервю за списание Ортопедия   Д-р Роберт Халваджиян ръководител отделение “Ортопедия и травматология” МБАЛ „Авис Медика” – Плевен Ролята на сонографията е широко описана в диагностиката на увредите на ротаторния

Share