ПРЕГЛЕДИ

ДКЦ Авис Медика

Вторник

14 – 17 ч.

Сряда

14 – 17 ч.

Четвъртък

10 – 12 ч.

064/ 90 90 90

064/ 90 90 91

ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ

МБАЛ Авис Медика

Понеделник

08 – 13 ч.

Вторник

08 – 13 ч.

Сряда

08 – 13 ч.

Четвъртък

14 – 17 ч.

Петък

08 – 14 ч.

064/ 90 90 92

064/ 90 90 93

X-та конференция на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология – 14 АПРИЛ 2016 Г.

Д-р Роберт Халваджиян

Конференцията бе организирана от председателя на БААСТ – водещият специалист в артроскопска хирургия на опорно-двигателния апарат, спортната травматология и патологията на колянната става д-р Роберт Халваджиян. Екип на „Здравен навигатор“ се срещна с него, с българските му колеги, които присъстваха на конференцията, както и с големите имена в световната атроскопия – гости и участници в разискваните теми.
Сред темите, които привлякоха интереса на участниците бяха хирургия на ПКВ, колянна хирургия, глезенна хирургия, раменна хирургия. Ето какво споделиха някои от ключовите участници във форума:
Председателят на БААСТ Д-р Роберт Халваджиян: Сверихме си часовниците с водещите специалисти в артроскопската хирургия.

„На световно ниво ние стоим на много добра позиция“

– Д-р Халваджиян, на X конференция на БААСТ присъстваха редица изтъкнати специалисти в артроскопската хирургия. Какви въпроси разисквахте на кръглата маса, която се проведе на тема „Хирургия на предна кръстна връзка“?

– На кръглата маса основно разисквахме повредата на предна кръстна връзка и модерното лечение от постъпването на пациента и първата му среща с лекаря до неговото пълно възстановяване. Тоест какви са тактиките и какво трябва да направим; коя е най-добрата техника, която бихме приложили на пациента; какъв тип сухожилие да използваме за присадък; кога да позволим на пациента да се раздвижва; ако има проблем с пациента, как той да бъде решен в дадения период; как да действаме при пациенти с незавършен костен растеж – млади спортисти на 14 – 15-годишна възраст, и др. Получи се много добра дискусия, защото си сверихме часовника с аудиторията в залата – колеги, които се занимават активно с този тип хирургия. Много ценно беше, че тези колеги получиха мнения от специалисти и експерти от подиума, които показват какъв е техният опит, какви са грешките, които трябва да избягваме, и начините, по които това да се случи. В залата имаше и онлайн гласуване на различните тези и то показа тенденциите в България.

– Забелязах това, както и че имаше различни мнения…

– Да, не може всички на 100% да сме съгласни по конкретни въпроси. Като например относно въпроса за ранното приложение – дали трябва да се направи пункция при инфекциозни усложнения в колянната става с имобилизация или премахване на присадъка, с повторна пластика и т. н. Но мога да кажа, че като цяло всички сме наясно какво трябва да се прави, и нещата стигнаха до едно ниво, което в общи линии е въпрос на избор на самите лекари оператори какъв тип имплант да използват за пациента. Подобрението в тази насока е по отношение на логистиката – от медицинските фирми, които доставят материали, фиксационни средства, позволяващи по-бързо раздвижване и възстановяване на пациента. В тази насока нещата са въпрос на личен избор от страна на лекаря.

 

– Бихте ли споменали няколко думи за опита на чуждите специалисти, които сте поканили на тази конференция и за техния опит?

– Професор Дежур е един от водещите специалисти във Франция, който оперира много пациенти с колянна патология, също и с проблеми по отношение на пателофеморалната става при чести луксации. Професор Дзафанини – едно от големите имена в Италия. В момента той е ръководител на клиниката по спортна травматология в института „Рицоли“, който е едно голямо средище на хирурзи и ортопеди. Там са едни от големите имена в ортопедията, които са дали много в нашата специалност. Очакваме и професор Ван Дайк, голям специалист в глезенната хирургия, който да даде своя опит по отношение на глезенната артроскопия, която според мен в България е все още единично развита. Искам ние като асоциация да я развием в нашите среди. Може би следващите курсове, които ще организираме за нашите колеги, ще бъдат в тази насока. Започнахме да правим курсове на трупове, което е най-добрият начин да се обучат едни специалисти и да могат да прилагат наученото в практиката. Тоест не само да прочетат учебника, а и да пипнат с ръце. За целта внасяме от Америка кадаври, понеже на тях най-успешно лекарите могат да приложат техниката. Така колегите се сблъскват с реалната патология, която утре ще срещнат и в операционната зала. Миналата година направихме курсове по артроскопия на колянната става с прилагане в Медицинския университет в Плевен. Имаше 32-ма участници и се получи много добро ниво на обучение. Нашето желание сега е да продължим в тази насока по отношение на глезенната артроскопия, раменната артроскопия и отново колянната атроскопия – да затвърдим нещата, които вече сме започнали.

 

– На какво ниво сме, съпоставени с другите държави? Унифицирана ли е практиката?

– Мога да кажа, че на световно ниво ние стоим на много добра позиция. И сме доволни от това. Ние не откриваме топлата вода – тя е открита. Не искаме да правим невероятни неща, искаме да приложим в нашата страна това, което се прави в света. Мога да кажа, че тези хора, които дойдоха на конференцията и участваха в кръглата маса, всички колеги, които бяха в залата, получават една много ценна информация на място от водещи специалисти в света. Черпят от техния опит и изграждат своята концепция, защото най-добре е човек да се учи от чуждия опит – да си сверява часовника и да гледа напред.

Доц. д-р Стефано Дзфанини е едно от светилата на артроскопската хирургия в Италия. Преподавател е в университетите в Болоня и Месина. Медицински директор е на клиниките „Клинична ортопедия и травматология II“ и „Лаборатория по биомеханика и технологични иновации“ към университета в Болоня. Специализирал е в сферата на спортната травматология и от 2008 година е координатор на центъра „Спортна травматология“ към Института по ортопедия „Рицоли“. Научните му интереси са в областта на спортните травми, патология на хрущялите, артроскопската хирургия, биомеханиката, ставни реконструкции, трансплантация на менискус и др. Доц. д-р Стефано Дзафанини е един от четиримата италиански хирурзи, допуснати в най-значимото научно общество ACL Study Group, което се занимава с хирургия на предна кръстна връзка. Именитият специалист присъства на Х отчетно-изборна конференция на Българска асоциация по артроскопия и спортна травматология (БААСТ) по покана на българския му колега и председател на асоциацията – д-р Роберт Халваджиян.

Доц. д-р Стефано Дзфанини

(От ляво на дясно – проф. Дежур, д-р Халваджиян и доц. Дзафанини)

Италианското светило в артроскопската хирургия и спортната травматология доц. д-р Стефано Дзафанини: „Нивото на българските лекари е високо“

„Оборудването е важно, но най-важни в повечето случаи са ръката и опитът на хирурга“

– Доц. Дзафанини, какви са впечатленията Ви от опита на българските Ви колеги, с които се запознахте на настоящата конференция?

– Първо искам да кажа, че бях поканен да участвам в тази конференция от д-р Халваджиян, който е мой стар приятел. Познаваме се от 10 години и прекарахме заедно 3 месеца в Болоня. Така че за мен е голямо удоволствие да дойда тук и да го видя отново и разбира се, да споделя своя опит, а също така да видя и какво е качеството на българските специалисти. Вече съм идвал веднъж в София за участие в Балканската среща. Още тогава забелязах, че в България има доста качествени кадри с богат опит и въпреки че вероятно не разполагат със същите технологии като нас, имат същите опитни ръце. Особено някои от лекарите, които срещнах тази сутрин, и от това, което чух и видях, останах с впечатление, че са много добри и опитни.

– Видяхте ли нещо ново на тази конференция и най-вече – какво ново Вие успяхте да покажете на българските си колеги?

– Тази конференция е една добра възможност за обмяна на опит, възможност да прекараме малко време заедно и да научим на нещо младото поколение. Това е моята цел – да покажа на младите какво правя. Аз съм практикуващ лекар, но също се занимавам и с проучвания. И се опитвам да запаля любопитството и на другите към проучванията, защото без тях няма как да се напредва и да се подобряват резултатите. Имаме нужда от хора, които имат желание да споделят опит и информация и да предоставят нови данни, които да предизвикват раждането на нови идеи.

 

– Виждате ли разлика между оборудването в италианските болниците и това в българските? И доколко то е определящо за добрите резултати в хирургията?

– За хората, с които съм общувал, съм чувал, че са много опитни. Нивото на хората, които изнасят доклади на конференцията, е високо. Те трябва да имат по-голямо самочувствие и да не се притесняват да представят проучванията си в чужбина. Защото сега ние дойдохме тук и се запознахме с техния опит, но те трябва да взимат участие в международни срещи като Европейската среща ЕСКА, на която да се опитат да представят резултатите от своята работа.

 

– Виждам, че сте впечатлен от колегите си в България. Според Вас какво е нивото им на експертиза?

– Мисля, че оборудването е важно, но най-важни в повечето случаи са ръката и опитът на хирурга. Така че, ако си способен да направиш успешна сложна операция независимо от това дали използваш скъп и сложен инструмент, или нещо по-просто, екипировката не е от значение. Щом като добрият резултат е налице, значи, подходът е правилен. Но понякога оборудването е важно, защото, ако си набавиш нов инструмент или част – като биоинженерно скеле или биоинженерна протеза за менискус, това са възможности, които тук може би липсват или са по-трудно осъществими, отколкото в други държави. Но високите цени са проблем навсякъде. Дори в Италия не можем да си позволим много бройки, защото от болницата ми казват, че надвишавам бюджета, така че…

Доц. д-р Антони Георгиев
Доц. д-р Антони Георгиев: Иновативната апаратура ни дава шанс вече да не отстъпваме на водещите в света по артроскопия в света
„Вече няма разлика в практическото приложение на това, което ние знаем и знаехме, но по-рано просто нямаше как да го осъществим“

– Доц. Георгиев, Вие сте един от доайените на артроскопската хирургия в България. Какво ново видяхте на тази конференция на БААСТ?

– В България аз съм хирургът, извършил първата артроскопска операция през 1987 година. И вече 30 години работя в тази насока. Удоволствие е за мен да видя, че поканените тук чуждестранни специалисти, които се занимават с артроскопска хирургия, са наистина водещи в света. Не в Европа, а в света. И това е абсолютно сигурно. Специално професор Дзафанини и професор Дежур са хората, които са всеобщо признати за светила. И мога с удоволствие да кажа, че това, което ние, българските им колеги, представяме като презентация, като резултати, като начини на мислене, на анализиране на проблемите, е на нивото, на което работят и поставят те. Така че, за щастие, вече няма разлика. То и преди нямаше разлика в теоретичната ни подготовка, но благодарение на това, че има възможност да се набави необходимата апаратура, необходимите консумативи, вече няма разлика и в практическото приложение на това, което ние знаем и знаехме, но по-рано просто нямаше как да го осъществим. Това е конференция, която като ниво не отстъпва на нито една подобна среща, проведена някъде в Европа, или на което и да било друго място по света.

– Има ли разлика все пак в опита на тези чужди специалисти, за които и Вие казвате, че са водещи?

– Те имат по-големи финансови възможности за въвеждане на съответните проучвания и внедряване на някаква техника. Знаете, че това са скъпи неща и малко трудно ние бихме могли да направим това, което те правят. Но пък, контактувайки с тях непрекъснато, ние получаваме информацията, с която те разполагат. Така че нали ви казвам – аз разлика не виждам. Разликата е примерно там, че те ще покажат нещо, но благодарение на това, че контактуваме с тях, ако ние имаме необходимата подготовка, ще го приемем и използваме в нашата работа. Сега, има един Айнщайн, не може да има хиляди, но важното е останалите да разберат неговата теория. И така науката ще върви. А в случая и конкретно за България е по-важно да върви практиката. Младите хора, които са тук (на конференцията на БААСТ – б. а.), да се усъвършенстват, за да знаят какво трябва да правят и как се правят нещата. Това според мен е напълно достижимо и мисля, че е най-важната задача, е и резултатът от такива срещи. Теоретически нещата са ясни с изключение на някои съвсем нови неща. Но в дискусиите тук всеки, който може да мисли, ще извлече за себе си изводите как трябва да работи. Медицината е консервативна наука, тук велики открития не стават. Всичко става с трупането на знания и опит. И разбира се, и тук има понякога отиване в някаква посока, става ясно, че тя не е правилната, връщане има обратно или пък Хегеловата спирала връща на обратно, но на по-високо ниво. Така че според мен сме си полезни и смятам, че тази конференция беше добре организирана и ще има ефект за присъстващите млади колеги.

 

– Развива ли се добре през последните години в България тази наука – артроскопията?

– Разбира се. Когато започнахме, бяхме един или два центъра. Сега във всяка по-голяма болница има такова звено. Това е една модерна специалност, която дава възможност ние да лекуваме с максимално съкращаване на възстановителните срокове. Това е изключително важно – по-малко болка за хората, по-бързо възстановяване. Смятам, че има необходимия растеж и разпространение на артроскопската хирургия. Но много е важно, както във всяка друга област, да има морал. Тъй като аз лично смятам, че и при нас контролът е по-слаб, отколкото е необходимо. И за това остава най-важното – моралът на лекаря. Той трябва да упражнява самоконтрола, тъй като това е манипулация, която не е болезнена, и по някой път може да се прави и без да има абсолютните показания за това.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Share

Други новини за ортопедията

В МБАЛ „Авис Медика“ прилагат иновативен метод за регенериране на увредени тъкани чрез метода на микро-присадките

Ригенера е иновативна технология на италианската фирма HumanBrainWave за регенерация на тъкани. От дълго време се знае за регенеративните клетки (стволови, мезенхимни стволови и прогениторни клетки) в нашето тяло и отдавна учени търсят ефективни методи тяхното за извличане.

Share
В МБАЛ „Авис Медика” използваха нов за страната тазобедрен имплант

Екип от МБАЛ „Авис Медика“ – Плевен, с ръководител д-р Роберт Халваджиян заедно с един от водещите швейцарски хирурзи – д-р Доминик Босон, е извършил две оперативни интервенции за тотална смяна на тазобедрена става, при които е използвано новото за България анатомично късо стебло – Optimys, позволяващо миниинвазивна техника и високо ниво на костно съхраняване, което е силно индикирано при млади и активни пациенти.

Share
Защита на дисертционния труд на д-р Р. Халваджиян

НА 16 СЕПТЕМВРИ 2016 ГОДИНА ВЪВ ВОЕННО МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ - СОФИЯ СЕ СЪСТОЯ ПУБЛИЧНАТА ЗАЩИТА НА ДИСЕРТЦИОННИЯ ТРУД НА Д-Р ХАЛВАДЖИЯН НА ТЕМА" СРАВНИТЕЛНА ОЦЕНКА ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА АНАТОМИЧНАТА И ТРАНСТИБИАЛНА ТЕХНИКА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ПРЕДНА КРЪСТНА ВРЪЗКА"

Share
Известният специалист проф. Рене Вердонк за пръв път оперира в България

Той пристигна в Плевен по покана на д-р Роберт Халваджиян, с който извършиха иновативна трансплантация на менискус в МБАЛ „Авис Медика”.

Share
Умението да лекуваш – Интервю за списание Vagabond

Плевенската клиника "Авис Медика" е едно от най-удачните места в България, където да потърсите помощ – завеждащият на ортопедичното й звено е Д-Р РОБЕРТ ХАЛВАДЖИЯН, специалист с богат опит, натрупан в България, Европа, САЩ, Япония, и председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология.

Share
X-та конференция на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология 14 АПРИЛ 2016 Г.

Конференцията бе организирана от председателя на БААСТ – водещият специалист в артроскопска хирургия на опорно-двигателния апарат, спортната травматология и патологията на колянната става д-р Роберт Халваджиян.

Share
Pyrgo Meda photos U.S. Embassy Sofia 4

НА 21 ОКТОМВРИ 2015 Г. В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА ПОД ПАТРОНАЖА НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО АРТРОСКОПИЯ И СПОРТНА ТРАВМАТОЛОГИЯ.ФИРМА PYRRCO MEDA ( В ЛИЦЕТО НА Д-Р РАДОСЛАВ КУНОВСКИ ) ПРЕДСТАВИ ПРОДУКТИТЕ НА ВОДЕЩИ АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ – ARTHROSURFACE,PARCUS И ОRTEQ.

Share
Първа награда XXI ортопедични дни Трявна 2015

НА ПРОВЕДЕНИТЕ ТРАДИЦИОННИ XXI ОРТОПЕДИЧНИ ДНИ В ГР.ТРЯВНА 2015 ПРИЗ ЗА НАЙ-ДОБРА ПРЕЗЕНТАЦИЯ ПОЛУЧИ „ АНАТОМИЧНА РЕКОНСТРУКЦИЯ И БИОЛОГИЧНА ФИКСАЦИЯ НА ПРЕДНА КРЪСТНА ВРЪЗКА „ ПРЕДСТАВЕНА ОТ ЕКИП Д-Р ХАЛВАДЖИЯН,Д-Р БОРИСОВ И Д-Р ЕВТИМОВ.

Share
Professional training of foreign doctors in the OBV Interview

In Valdoltra Orthopaedic Hospital was recently hosted in the professional education of the President of the Bulgarian Association of Arthroscopy and Sports Traumatology. Training was conducted with a focus on the reconstruction of the anterolateral ligament, posterior cruciate ligament, posterolateral complex, different ACL reconstruction surgery and shoulder. By dr. Robert Halvadjianom was on completion of education conducted a short interview.

Share
Форум на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология

Организатор на събитието беше д-р Роберт Халваджиян, началник отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ „Авис Медика”- Плевен. Повече за форума – от инициатора и лекторите на събитието: Д-р Халваджиян.

Share
5 BSSAST congress in Sofia, Bulgaria

The 5th Balkan Arthroscopy, Sports Traumatology and Knee Surgery Congress took place in Sofia, Bulgaria on 10-12 October 2014. Organisers led by Balkan Congress and Bulgarian Arthroscopy, Sports Surgery and Trauma (BSSAST) Chairman Dr Robert Halvadjian invited many ESSKA members to be involved as faculties in several sessions, showing the tremendous amount of respect that organisers have for ESSKA.

Share
V-ти Балкански конгрес по артроскопия, спортна травматология и колянна хирургия

Събитието се проведе паралелно с IX-тия Конгрес на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология от 10-12 октомври 2014-та година. Водещи специалисти от страната и чужбина представиха своя опит и постижения в артроскопията и спортната травматология. За пръв път в страната се организира събитие под патронажа на Европейската асоциация по артроскопия, спортна травматология и колянна травматология (ESSKA).

Share
Първият за страната курс по колянна и раменна артроскопия се проведе в Плевен

От 21 до 23 март Медицински университет – Плевен бе домакин на първия за България курс по колянна и раменна артроскопия с международно участие. Той се проведе в Телекомуникационния ендоскопски център под ръководството на д-р Роберт Халваджиян, председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология.

Share
Висш пилотаж в ортопедичната хирургия демонстрират в Плевен

Две демонстрационни операции за смяна на изкуствена колянна става ще бъдат извършени на 31-ви юли и 1-ви август в МБАЛ Авис-Медика – Плевен. Операциите ще направят от д-р Роберт Халваджиян и словенският консултант – д-р Даниел Бешич.

Share
Раменна артроскопия

Доскоро раменната става се нареждаше на второ място след колянната по честота на извършваните артроскопски процедури. Развитието на артроскопията, разбирането на патобиомеханиката на раменната патология и навлизането на пазара на все нови импланти разширяват индикациите за прилагане на миниинвазивната хирургия на ниво раменна става.

Share
Сонография и увреда на ротаторния маншон

Интервю за списание Ортопедия   Д-р Роберт Халваджиян ръководител отделение “Ортопедия и травматология” МБАЛ „Авис Медика” – Плевен Ролята на сонографията е широко описана в диагностиката на увредите на ротаторния

Share