ПРЕГЛЕДИ

ДКЦ Авис Медика

Вторник

14 – 17 ч.

Сряда

14 – 17 ч.

Четвъртък

10 – 12 ч.

064/ 90 90 90

064/ 90 90 91

ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ

МБАЛ Авис Медика

Понеделник

08 – 13 ч.

Вторник

08 – 13 ч.

Сряда

08 – 13 ч.

Четвъртък

14 – 17 ч.

Петък

08 – 14 ч.

064/ 90 90 92

064/ 90 90 93

какво представлява артроскопията

Какво представлява Артроскопията?

Артроскопията е напълно стерилна процедура, при която чрез директен зрителен контрол се създава възможност за диагностика и оперативно лечение на ставите на рамо, коляно, китка и глезен. Основна цел на артроскопията е именно диагностика и лечение на вътреставни травми – разкъсване на хрущял, връзки, сухожилия.

При артроскопичния преглед хирургът прави малък разрез в кожата на пациента и вкарва инструмент с размера на молив, съдържащ лещи и светлинна система, които увеличават и осветяват вътрешната структура на ставата. Светлината се предава посредсвом фибро-оптика, разположена на върха/края/ на артроскопа, която предава образа на ставата на телевизионен екран. Така хирургът може да определи вида на травмата и съответно да отстрани или възстанови увредените структури.

артроскопия

Защо се прави артроскопия?

Диагностиката на ставни увреждания и заболявания обикновено започва със задълбочени медицински прегледи и рентгенови снимки. Понякога са необходими и допълнителни изследвания като MRI ири СТ скенер.

Благодарение на артроскопията, обаче се прави цялостна финална крайна диагностика, която в повечето случаи може да се окаже много по-точна от една отворена хирургична намеса или радиофизични исзледвания.

Поради напълно атравматичния характер на артроскопията хирургът е в състояние да наблюдава и прецени и най-малките патологични изменения на вътреставната тъкан. Малкият размер на инструмента също така позволява да бъдат огледани места, иначе недостъпни за/при отворена хирургична намеса.

Какви са възможните усложнения?

Рискът за усложнения след артроскопия е минимален. Все пак всяка хирургична намеса носи някакъв риск и затова следва да бъде преценана сериозно.

Потенциални усложнения при този метод могат да бъдат:

 • кървене
 • инфекция
 • нараняване на нервите и кръвоносните съдове
 • нараняване на хрущяла
 • разкъсване на ставната тъкан
 • загуба или нарушена функция на крайника
 • усложнения от анестезията
Какви са предимствата на артроскопията?

В по-голямата част от случаите артроскопията не изисква хоспитализация и пациентът може да се прибере у дома няколко часа след процедурата. За повечето хора артроскопията е алтернатива на отворена намеса.

В сравнение с откритите процедури артроскопията предоставя:

 • по-малки козметични блелези
 • по-кратък възстановителен период
 • безболезнена процедура
 • по-малка нужда от пост-процедурни обезболяващи средства
 • много редки случаи на усложнения
 • далеч по-голямо подобрение по отношение на силата и възможност за движение на ставата след намесата.
Как се извършва артроскопия?

В зависимост от извършваните процедури по време на артроскопията варира и продължителността на колянната и раменна процедура. Като цяло времетраенето е между 1-2 часа в зависимост от пациента и съответно му състояние. Този период не включва времето за анестезия.

артроскопия

За самата процедура.

Прави се малък разрез с големина приблизително 5 мм, през който се вкарва артроскопа. Към него е прикачена камера и лампа, които от своя страна са свързани с телевизонен екран. По този начин се наблюдават и записват находките. Втори малък разрез позволява преминаването на артроскопичните инструменти. Възможен е и трети разрез, в случаите когато е необходимо възстановяване или отстраняване на уврежданията. При колянната артроскопия необходимите разрези са обикновено 2, докато при раменната – те са 3 до 4.

Първоначално се прави оглед на цялата става. В случаи на разкъсан хрущял или прекомерно количество ставна тъкан може да бъде използван специален инструмент за тяхното отстраняване, който може да причини търкане и болка. Понякога се налага обгаряне на свръх количество ставна тъкан чрез специален инструмент, който също така заглажда неравните повърхности, спомага за отстраняването на проблема, свива капсулата на ставата и така осигурява нейната по-голяма стабилност, а същевременно намалява кървенето.

Хирургичната процедура и възстановителния период зависят от сложността на страданието. Има случаи, когато по време на артроскопията хирургът може да установи, че здравословният проблем не може да бъде отстранен и адекватно лекуван само чрез тази процедура. В подобни случаи може да бъде извършена отворена хирургична намеса на момента или на по-късен етап след консултация и обсъждане на находката с хирурга.

При приключването на артроскопията цялата става се промива докато се изчисти от кръв и остатъчни частици. Инжектира се дълготрайно обезболяващо средство в ставата, което да блокира постоперативната болка. Малките отвори се зашиват или залепват, а после се покриват със стерилна марля, която трябва да пазите суха до консултацията с Вашия хирург.

Практика е да предоставям на пациента след интервенцията диск с цялата процедура.

 

операция артроскопия

Какво се случва веднага след хирургичната намеса?

След артроскопията ще бъдете изпратени в стая за възстановяване, където ще останете до пълно излизане от анестезията. Ще бъдете под специалното наблюдение на сестри, котио ще Ви дадат устни и писмени указания за следване след напускане на болничното заведение. След артроскопия няма да бъдете в сътояние да шофирате сами.

Възстановяване по време на постоперативния период.

След процедурата е необходимо да се поставя лед в продължение на първите 4 дни. Ледът спомага за намаляването на отока и облекчава болката. Малките разрези, направени по време на процедурата, заздравяват за няколко дни, през което време трябва да пазите марлята суха.

Макар и малки зарастващите разрези могат да предизвикат болка, за която ще Ви изпишем обезболяващи и противовъзпалителни средства или антибиотик. Ако получите стомашни болки или цвета на изпражненията Ви стане тъмен, необходимо е незабавно да спрете противовъзпалителните медикаменти.

По време на възстановителния период е обичайно да почувствате умерено възпаление и леко стържещо усещане в продължение на 1-2 дни.

Ако обаче се появят следните оплаквания:

 • остра и постоянна блока
 • невъзможност да движите пръстите на ръцете и краката
 • треска или изтичане с неприятен мирис

трябва да се свържете с нас веднага!

Възможно е да са се появили усложнения, които изискват незабавна лекарска намеса.

При първото Ви посещение ще прегледаме разрезите; шевовете, ако имате такива ще бъдат отстранени на 7 до 10-я ден, а също така ще обсъдим възстановителната Ви програма. Вашият доктор или терапист ще Ви покаже специални /физически/ упражнения, необходими за възстановяване на силата и функцията на мускулите.

/Можете също така да принтирате упражненията за раменна и колянна стави от този сайт. Те ще Ви покажат какви са движенията, които трябва да избягвате. В повечето от случаите предписваме извънболнична рехабилитация. В зависимост от работата Ви ще ще можете да се върнете на работа в рамките на една седмица./

Кога мога да се върна към обичайните си занимания и дейности?

Не е обичайно в първите няколко дни след хирургичната процедура да се върнете към нормалните си занимания и работа. Запомнете, че хората с артроскопия могат да имат съвсем различни диагнози и предварително състояние, затова артроскопията е уникална за всеки човек. Съответно възстановителния период зависи от състоянието на всеки пациент. Като цяло пълното възстановяване на ставата става за период от седмици до месеци.

След незначителна артроскопска намеса определени спортни занимания са възможни след четвъртата седмица.

Като цяло, след по-сериозна хирургическа процедура, 3, а в по- редки случаи 6 месеца са нужни, за да се върнете към пълни спортни занимания. При професионалните атлети е нужно значително повече време, за да възвърнат състезателната си форма. Не се допускат движения свързани с хвърляне докато не се постигне пълен контрол и способност за движение на раменна става. Необходимо е съгласувано подновяване на дейностите с цел постигане на правилно излекуване и възстановяване.

Какво представлява Артроскопията?

Артроскопията е напълно стерилна процедура, при която чрез директен зрителен контрол се създава възможност за диагностика и оперативно лечение на ставите на рамо, коляно, китка и глезен. Основна цел на артроскопията е именно диагностика и лечение на вътреставни травми – разкъсване на хрущял, връзки, сухожилия.

Разскъсване на менискуси

Наранено коляно. Това е едно от най-честите ортопедични увреждания в нашата практика и в повечето случаи е резултат от спортен инцидент или е възникнало след падане или дори по време на всекидневни дейности като навеждане, или продължително приклякване. Може би във Вашия случай сте живяли с болката в продължение на години и дори не можете да си спомните кога за последно сте чувствали коляното си добре.

Хрущялни дефекти

В колянната става се съединяват 3 кости: бедрена кост, подбедрица и пателата /колянната капачка/. Както много други стави те са покрити с тънък, гладък слой наречен ставен хрущял. Той се различава от този на менисците. Менисците лежат на повърхността на подбедрицата и служат като шокови абсорбатори между подбедрицата и бедрената кост. За разлика от тях повърхността на ставния хрущял е перлено бяла и хлъзгава, а самият хрущял има уникални биохимични и физически качества, които спомагат за почти пълно намаляване на триенето.

Разкъсване на предна кръстна връзка /АCL/

Ако сте получили сериозно нараняване на колянната става, това може да бъде разкъсване на предна кръстна връзка. Тя е една от важните връзки, чиято роля е да стабилизира коляното и следователно такова нараняване можа да се окаже критично за спортове с резки движения. Предното кръстовидно разкъсване може да доведе до съпътстващи увреди на коленния хрущял. Травмата е сериозна, но посредством реконструкция може да се стигне до пълното или почти пълно възстановяване. От изключително важно значение е да се знае, че когато има разкъсване на предна кръстовидна връзка тя не може да бъде зашита отново. Необходимо е присаждане на нова връзка.

Изкуствено заместване на колянната става

Уважаеми г-не/г-жо, Операцията, на която ще бъдете подложен, се нарича Тотална смяна колянна става. Протезирането на колянната става е един от най-големите успехи в днешно време в областта на ортопедията. В последното десетилетие постигнатите подобрения в хирургическите методики и в технологично напредналите материали, позволават резултатите да се усъвършенствуват в кратък и за дълъг период след протезирането (операцията) на коляното. В Европа годишно се правят около 230 000 тотални протези на коляното, а в Съединените щати около 300 000, така че протезното заместване на коляното може да се причисли към рутинните операции. В края на различните пред и пост–оперативни фази, които ще се опитаме да обясним внимателно, ще бъдете в състояние да извършвате обичайните ежедневни действия много по-лесно и преди всичко самостоятелно и без болка.

Избягване на усложнения след операция

Какви са възможните усложнения в периода след операцията? - След протезиране на колянна става е възможно да се развие усложнение във вените на долните крайници, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ). - Хирургичната процедура, както и намалената двигателна активност след нея, са причина Вашата кръв да забави своя ход във вените на долната половина на тялото и особено на долните крайници. - Забавения ток на кръвта и редица други рискови фактори могат да доведат до образуването на кръвен съсирек (т.нар. тромб)