ПРЕГЛЕДИ

ДКЦ Авис Медика

Вторник

14 – 17 ч.

Сряда

14 – 17 ч.

Четвъртък

10 – 12 ч.

064/ 90 90 90

064/ 90 90 91

ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ

МБАЛ Авис Медика

Понеделник

08 – 13 ч.

Вторник

08 – 13 ч.

Сряда

08 – 13 ч.

Четвъртък

14 – 17 ч.

Петък

08 – 14 ч.

064/ 90 90 92

064/ 90 90 93

Артропластика на коляното

Предоперативна информация
Артропластика на коляното

Уважаеми г-не/г-жо,

Операцията, на която ще бъдете подложен, се нарича Тотална смяна колянна става.

Протезирането на колянната става е един от най-големите успехи в днешно време в областта на ортопедията. В последното десетилетие постигнатите подобрения в хирургическите методики и в технологично напредналите материали, позволават резултатите да се усъвършенствуват в кратък и за дълъг период след протезирането (операцията) на коляното.

В Европа годишно се правят около 230 000 тотални протези на коляното, а в Съединените щати около 300 000, така че протезното заместване на коляното може да се причисли към рутинните операции. В края на различните пред и пост–оперативни фази, които ще се опитаме да обясним внимателно, ще бъдете в състояние да извършвате обичайните ежедневни действия много по-лесно и преди всичко самостоятелно и без болка.

С тази брошура имаме желанието да ви дадем възможност да получите по-пълна представа за основните принципи на операцията по протезиране и да ви подготвим по най-добрия начин за хода на пост-оперативния период.

КОЛЯНО

Ставата на коляното е съставена от две стави: между бедрена кост и тибия и бедрената кост и капачката на коляното. Коляното е особено сложна става, която позволява движения, освен флексия и екстензия , както и комбинирани – въртеливи движения и приплъзване.

Долният край на бедрената кост и долният край на тибията са покрити със ставен хрущял, много деликатна тъкан, която служи да омекоти телесното тегло и да намали триенето на костите. Освен това, ставата е обвита в една ставна капсула с функция на ограничител, която от своя страна е обвита в синовиална мембрана със смазочна функция и хранене на ставната стуктура.

КОГА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОДЛОЖИТЕ НА ТАКАВА ОПЕРАЦИЯ

Артропластика на коляното

С течение на годините хрущялната тъкан търпи физиологични промени на структурата си и става по-крехка. Факторите, които също предразполагат хрущяла да се накъсва, оголвайки костната повърхност на ставата, са наднормено тегло, влошаване на механичната ос (коляно във валгус позиция ), последици от счупвания и др.

Прогресивното разрушаване на хрущялния слой, което довежда до директен контакт между костите и като следствие частична костна некроза и деформация на ставата, е причината за болките, предизвикани от възпалителните процеси и причинените на това място множество промени на костната тъкан, на връзките, менискусите, синовиалната мембрана, които резюмират клиничната картина на артрозата.

Клиничното последствие от това намаляване на хрущялния слой и на хроничното възпаление е появата на подутини и болки, в началото с настъпването на нощта, което с влошаването на болестта става непрекъснато и се изостря с ходенето .

Друго следствие от артрозата е прогресивното намаляване и блокиране на ставното движение. Изборът на терапия в тези случаи зависи от степента на болката. Ако болката не е особена и не влияе прекалено много на стила на живот, терапия на артрозата може да бъде медикаментозна или физиотерапевтична.

Освен това с помощни средства като бастун-опора за коляното и прогресивно намаляване на теглото, може да се постигне добър контрол над първоначалния симптом – болката. След като са използвани всички нехирургически методи и болката стане непоносима и влияе значимо на стила на живот, ще е необходима оперативната намеса.

Операцията тотално протезиране на коляното представлява реконструиране на костната повърхност чрез единична протеза, която както нормално коляно ще има гладка повърхност,така и ще може да понася натоварване. За всеки тип имплант се предлага широка гама от модели в различни размери. Изборът на типа протеза зависи от структурата на костта, от теглото и от физическата активност на пациента. Материалите, използвани за протезите, са от високотехнологично ниво и гарантират почти абсолютна съвместимост и поносимост за много дълъг период (биосъвместимост).

Най-използваните материали днес са от метални сплави (бедрен компонент), проектирани специално за медицински цели и полимери (тибия компонент) с много висока биосъвместимост.

Както „нормалното“ коляно, така и протезите са подложени на износване в зависимост от телесно тегло и от дейността на пациента; за това не е възможно да се осигури неограничена гаранция на функциониране, макар че съвременното развитие на използваните материали позволява дълготрайност, каквато преди десетина години беше немислима.

 

Артропластика на коляното

ОПЕРАЦИЯТА

Операцията ще бъде извършена на следващия ден след вашето приемане. Още от първия ден на хоспитализирането ще започне терапия по предотвратяване на флеботромбоза и инфекция, които са най-главните и опасни усложнения при поставяне на протеза на коляното.

Противотромбозна превенция

Още от първия ден на хоспитализирането ще ви бъде приложена терапия по предотвратяване на флеботромбоза, която е едно пост-оперативно усложнение с променлива степен на случайност.

Продължителността на терапията е различна, но трябва да продължи и след изписване от клиниката. Ако в миналото сте страдали от тромбоза или страдате от разширени вени, терапевтичният период може да бъде удължен във времето според предписанията на колегата съдов хирург.

Веднага след операцията ще ви поставят на стъпалата специални еластични чорапи. Функцията на тази апаратура е да притиска крайниците в синхрон със сърдечната дейност, подпомагайки вените и предотвратявайки застоя, предизвикан от бездействието на мускулната помпа.

Превенция с антибиотици

Възпалението като усложнение се отразяват отрицателно на пост-оперативния период и много често е предизвикано по време на операцията от мълчаливи огнища на инфекция (зъбни, на пикочните канали, червата). За превенцията ще бъде подготвена една антибиотична програма, която ще продължи и след изписването ви от клиниката. Ако в дните, предхождащи операцията, сте страдали от инфекции (на пикочните канали, кожна, зъбна и т.н.) трябва да се обърнете към лекуващия ви лекар. Такъв тип инфекция е противопоказна за операцията.

В края на операцията, която обикновено продължава около 2 часа, ще бъде поставен дренаж , който евакуира ненужната кръв от колянна става и се премахва до 48 часа след операцията.

Пост – оперативни проблеми

Болка в предната част на коляното: този термин използваме при поява на болка, локализирана в областта на капачето , горната част на тибията или на сухожилието на капачето , която се появява обикновено при усилие. Тази болка може да се дължи на много фактори, като тендинит на пателата , пренатоварване на пателата , некоректна пост-оперативна рехабилитация или упорита хипертрофия на квадрицепсите.

Усложнения:

освен по-горе споменатите усложнения, едно друго усложнение е ставната скованост, която може да се появи поради слабото сътрудничество в първите фази на рехабилитационния протокол. Едно такова ограничение на максимална подвижност се случва често, но не такова, че да пречи на нормалните дейности, даже при по-продължително клякане.

ХОСПИТАЛИЗИРАНЕ

Вашето хоспитализиране ще стане 1-2 ДНИ преди деня определен за операцията, в МБАЛ АВИС МЕДИКА

ОПЕРАЦИЯТА назначава се след преглед от ортопед при изчерпани варианти на консервативно лечение.При прегледа ще получите формуляр ПРЕДАНЕСТЕЗИОЛОГИЧНА АНКЕТА.Mоля попълнете го и го изпратете на посочения e-mail или на адреса на болницата.Вашият ортопед ще ви каже кога да постъпите в болницата.Обикновено приемът в МБАЛ АВИС МЕДИКА ПЛЕВЕН – ПАРК КАЙЛЪКА е 1-2-дни предоперативно.През този период се провеждат изследвания и консултативни прегледи – пълна кръвна картина,кръвна захар,показатели за бъбречна и чернодробна функция,йонограма,коагулационни показатели,изследване на урината,Рентгенови снимки,консултации с интернист ,а при необходимост и от тесни специалисти –кардиолог, ендокринолог,невролог.Моля вземете с вас медицинска документация,с която разполагате – епикризи,изследвания и др. – това ще бъде полезно за нас да се запознаем детайлно с вашето здравословно състояние.Предоперативно ще имате среща с вашия анестезиолог – ще обсъдите вариантите на анестезия,ще получите инструкции за хранителния режим предоперативно ,както и за лекарствата ,които да приемате или да спрете.Моля преустановете приемът на Аспирин и нестероидни обезболяващи препарати поне 3 седмици преди операцията,тъй като те имат отношение към съсирването на кръвта.

Някои хора са носители на инфекциозни болести, предавани по кръвен път; най-известните от тях са Хепатит В, Хепатит С и СПИН. В случай, че на вас ви е известно, че сте позитивен на някоя от горепосочените болести, ще ви помолим да ни известите за това, за да вземем необходимите предпазни мерки по време на операцията.

ОПЕРАЦИЯТА:

Извършва се най-често със спинална анестезия и седация.

Поставя се уретрален катетър,подава се кислород с назален катетър.През цялото време се мониторират хемодинамични показатели – артериално налягане ,пулс, ЕКГ,сатурация.

В края на операцията, която обикновено продължава около 2 часа , ще бъде поставен дренаж, който евакуира ненужната кръв от колянна става и се премахва до 48 часа след операцията.Първите следоперативни часове сте в Отделението по Реанимация,където продължава мониторирането на вашите показатели и тяхната корекция при необходимост.Ще бъдете обезболени след отзвучаване на ефекта на анестезията.Обикновено обезболяването е с периферен нервен блок .Престоят ви в реанимация зависи от вашето общо състояние в ранния следоперативен период.Обикновено е 6—8 часа.

При този вид операция е възможно загубата на кръв да е значителна и да се наложи преливане на биопродукти – кръв,прясно замразена плазма.Вие ще подпишете информирано съгласие за преливане на биопродуктите.Хемотрансфузия се назначава от лекуващият ви реаниматор след контролни кръвни показатели и според вашето състояние и според кръвозагубата – по време на операцията и следоперативно.

РЕХАБИЛИТАЦИЯ

На следващия ден след оперативната интервенция ще бъдете посетени от рехабилитатор ,който ще ви даде указания за първите упражнения които трябва да изпълните.

Следващите дни, рехабилитационния екип ще се погрижи за вашата мобилизация и вертикализация с помощни средства/патерици/.

НАДЯВАМЕ СЕ ТАЗИ БРОШУРА ДА ВИ Е ПОЛЕЗНА И ВИ ИНФОРМИРАМЕ, ЧЕ АЗ И МОИТЕ СЪТРУДНИЦИ СМЕ НА ВАШЕ РАЗПОЛОЖЕНИЕ ЗА ВНАСЯНЕ НА ЯСНОТА ПО КАКЪВТО И ДА Е ВЪПРОС.

Какво представлява Артроскопията?

Артроскопията е напълно стерилна процедура, при която чрез директен зрителен контрол се създава възможност за диагностика и оперативно лечение на ставите на рамо, коляно, китка и глезен. Основна цел на артроскопията е именно диагностика и лечение на вътреставни травми – разкъсване на хрущял, връзки, сухожилия.

Разскъсване на менискуси

Наранено коляно. Това е едно от най-честите ортопедични увреждания в нашата практика и в повечето случаи е резултат от спортен инцидент или е възникнало след падане или дори по време на всекидневни дейности като навеждане, или продължително приклякване. Може би във Вашия случай сте живяли с болката в продължение на години и дори не можете да си спомните кога за последно сте чувствали коляното си добре.

Хрущялни дефекти

В колянната става се съединяват 3 кости: бедрена кост, подбедрица и пателата /колянната капачка/. Както много други стави те са покрити с тънък, гладък слой наречен ставен хрущял. Той се различава от този на менисците. Менисците лежат на повърхността на подбедрицата и служат като шокови абсорбатори между подбедрицата и бедрената кост. За разлика от тях повърхността на ставния хрущял е перлено бяла и хлъзгава, а самият хрущял има уникални биохимични и физически качества, които спомагат за почти пълно намаляване на триенето.

Разкъсване на предна кръстна връзка /АCL/

Ако сте получили сериозно нараняване на колянната става, това може да бъде разкъсване на предна кръстна връзка. Тя е една от важните връзки, чиято роля е да стабилизира коляното и следователно такова нараняване можа да се окаже критично за спортове с резки движения. Предното кръстовидно разкъсване може да доведе до съпътстващи увреди на коленния хрущял. Травмата е сериозна, но посредством реконструкция може да се стигне до пълното или почти пълно възстановяване. От изключително важно значение е да се знае, че когато има разкъсване на предна кръстовидна връзка тя не може да бъде зашита отново. Необходимо е присаждане на нова връзка.

Изкуствено заместване на колянната става

Уважаеми г-не/г-жо, Операцията, на която ще бъдете подложен, се нарича Тотална смяна колянна става. Протезирането на колянната става е един от най-големите успехи в днешно време в областта на ортопедията. В последното десетилетие постигнатите подобрения в хирургическите методики и в технологично напредналите материали, позволават резултатите да се усъвършенствуват в кратък и за дълъг период след протезирането (операцията) на коляното. В Европа годишно се правят около 230 000 тотални протези на коляното, а в Съединените щати около 300 000, така че протезното заместване на коляното може да се причисли към рутинните операции. В края на различните пред и пост–оперативни фази, които ще се опитаме да обясним внимателно, ще бъдете в състояние да извършвате обичайните ежедневни действия много по-лесно и преди всичко самостоятелно и без болка.

Избягване на усложнения след операция

Какви са възможните усложнения в периода след операцията? - След протезиране на колянна става е възможно да се развие усложнение във вените на долните крайници, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ). - Хирургичната процедура, както и намалената двигателна активност след нея, са причина Вашата кръв да забави своя ход във вените на долната половина на тялото и особено на долните крайници. - Забавения ток на кръвта и редица други рискови фактори могат да доведат до образуването на кръвен съсирек (т.нар. тромб)