ПРЕГЛЕДИ

ДКЦ Авис Медика

Вторник

14 – 17 ч.

Сряда

14 – 17 ч.

Четвъртък

10 – 12 ч.

064/ 90 90 90

064/ 90 90 91

ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ

МБАЛ Авис Медика

Понеделник

08 – 13 ч.

Вторник

08 – 13 ч.

Сряда

08 – 13 ч.

Четвъртък

14 – 17 ч.

Петък

08 – 14 ч.

064/ 90 90 92

064/ 90 90 93

Какви са възможните усложнения в периода след операцията?

– След протезиране на колянна става е възможно да се развие усложнение във вените на долните крайници, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

– Хирургичната процедура, както и намалената двигателна активност след нея, са причина Вашата кръв да забави своя ход във вените на долната половина на тялото и особено на долните крайници.

– Забавения ток на кръвта и редица други рискови фактори могат да доведат до образуването на кръвен съсирек (т.нар. тромб)

– Образувания тромб е възможно да затрудни придвижването на венозната кръв от съответния крайник или напълно да блокира венозния кръвоток, състояние , наречено Дълбока Венозна Тромбоза.

– Тромбът също така може да се откъсне от мястото на образуването си и чрез венозната система да бъде отнесен до белия дроб, където да запуши клон на белодробната артерия и да причини животозастрашаващо състояние, наречено Белодробна Тромбемболия (БТЕ).

Каква е вероятността да се развие подобно усложнение ако не бъдат взети мерки за предотвратяването му?

– Според експерти, ако не се използват известните мерки за профилактика, вероятността да се развият тромботични усложнения при големи ортопедични операции може да бъде 40-60%.

Какви са симптомите при тромбоемболични усложнения, които налагат своевременна консултация с Вашия лекуващ лекар или екип?

– Внезапно появил се задух

Болка в областта на гърдите, придружена от кашлица

– Болезненост или чувствителност в областта на прасеца и/или бедрото

– Внезапна или силна болка в областта на става

Какво може да се направи, за да се намали риска от развитието на подобни усложнения?

– Има различни начини да се намали риска от настъпване на тези усложнения (ДВТ и БТЕ), като един от тях е Вашето навременно раздвижване след операцията.

– Друг доказано ефективен метод за намаляване риска от подобни усложнения е прилагането на медикаменти, наречени антикоагуланти.

– Антикоагулантите са медикаменти, които предотвратяват както образуването на тромби в кръвта, така и нарастването на вече образувани кръвни съсиреци.

– Някои, т.нар. ниско-молекулни хепарини, могат да се прилагат само като инжекция, най-често подкожно. Ако лекарят Ви е предписал нискомолекулен хепарин за антитромботична профилактика, ще получавате по една инжекция дневно още в болницата.

– Други антикоагуланти, ефективни за предпазване от образуване на тромби, са под формата на таблетки и се приемат веднъж дневно през устата.

– Обикновено периода, за който се препоръчва тромбопрофилактика е до 35 дни след тазобедрено протезиране и до 14 дни след колянно протезиране.

– Вашият лекуващ лекар може да Ви консултира и предпише антикоагулант за съответния период от време.

Какво представлява Артроскопията?

Артроскопията е напълно стерилна процедура, при която чрез директен зрителен контрол се създава възможност за диагностика и оперативно лечение на ставите на рамо, коляно, китка и глезен. Основна цел на артроскопията е именно диагностика и лечение на вътреставни травми – разкъсване на хрущял, връзки, сухожилия.

Разскъсване на менискуси

Наранено коляно. Това е едно от най-честите ортопедични увреждания в нашата практика и в повечето случаи е резултат от спортен инцидент или е възникнало след падане или дори по време на всекидневни дейности като навеждане, или продължително приклякване. Може би във Вашия случай сте живяли с болката в продължение на години и дори не можете да си спомните кога за последно сте чувствали коляното си добре.

Хрущялни дефекти

В колянната става се съединяват 3 кости: бедрена кост, подбедрица и пателата /колянната капачка/. Както много други стави те са покрити с тънък, гладък слой наречен ставен хрущял. Той се различава от този на менисците. Менисците лежат на повърхността на подбедрицата и служат като шокови абсорбатори между подбедрицата и бедрената кост. За разлика от тях повърхността на ставния хрущял е перлено бяла и хлъзгава, а самият хрущял има уникални биохимични и физически качества, които спомагат за почти пълно намаляване на триенето.

Разкъсване на предна кръстна връзка /АCL/

Ако сте получили сериозно нараняване на колянната става, това може да бъде разкъсване на предна кръстна връзка. Тя е една от важните връзки, чиято роля е да стабилизира коляното и следователно такова нараняване можа да се окаже критично за спортове с резки движения. Предното кръстовидно разкъсване може да доведе до съпътстващи увреди на коленния хрущял. Травмата е сериозна, но посредством реконструкция може да се стигне до пълното или почти пълно възстановяване. От изключително важно значение е да се знае, че когато има разкъсване на предна кръстовидна връзка тя не може да бъде зашита отново. Необходимо е присаждане на нова връзка.

Изкуствено заместване на колянната става

Уважаеми г-не/г-жо, Операцията, на която ще бъдете подложен, се нарича Тотална смяна колянна става. Протезирането на колянната става е един от най-големите успехи в днешно време в областта на ортопедията. В последното десетилетие постигнатите подобрения в хирургическите методики и в технологично напредналите материали, позволават резултатите да се усъвършенствуват в кратък и за дълъг период след протезирането (операцията) на коляното. В Европа годишно се правят около 230 000 тотални протези на коляното, а в Съединените щати около 300 000, така че протезното заместване на коляното може да се причисли към рутинните операции. В края на различните пред и пост–оперативни фази, които ще се опитаме да обясним внимателно, ще бъдете в състояние да извършвате обичайните ежедневни действия много по-лесно и преди всичко самостоятелно и без болка.

Избягване на усложнения след операция

Какви са възможните усложнения в периода след операцията? - След протезиране на колянна става е възможно да се развие усложнение във вените на долните крайници, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ). - Хирургичната процедура, както и намалената двигателна активност след нея, са причина Вашата кръв да забави своя ход във вените на долната половина на тялото и особено на долните крайници. - Забавения ток на кръвта и редица други рискови фактори могат да доведат до образуването на кръвен съсирек (т.нар. тромб)